NNV-hbo Jong Talentprijs
HBO Jong Talent-prijzen 2025 uitgereikt tijdens het NNV-congres FYSICA in Leiden
Voor het eerst werden dit jaar bij het NNV-congres FYSICA niet drie maar vier HBO Jong Talent-prijzen uitgereikt. Lara Smit is de eerste winnaar afkomstig van de Hogeschool van Amsterdam, die pas enkele jaren geleden de opleiding Technische Natuurkunde is gaan aanbieden.
Lara Smit rondde volgens haar begeleiders een uitstekende stage bij Nikhef. Ze werkte aan een van de detectoren van het ATLAS-experiment, dat de energie, impuls en richting van deeltjes meet. Door middel van simulaties met een COMSOL-model én metingen uit het experiment wist ze verbeteringen voor deze detector voor te stellen.
Daniël Moore waas de winnaar afkomstig van het Saxion. Hij heeft stage gelopen bij Thales en ontwierp daar een gebruiksvriendelijke grafische interface (binnen een MATLAB-omgeving) die een meetdomein definieert op basis van de exacte afmetingen van RADAR-geluidsbronnen, en daarnaast de meetresultaten corrigeert en visualiseert.
De Haagse Hogeschool riep Jaïr Jongsma uit tot winnaar. Hij voerde een veelzijdige opdracht uit bij TNO op het gebied van quantumtechnologie, en bouwde vanaf nul een demonstratie-opstelling voor het karakteriseren van NV-centra.
De winnaar bij de Fontys hogeschool was Frank Lourens. Hij liep stage bij Jekill and Hyde, een bedrijf dat elektronisch verstelbare uitlaatsystemen ontwikkelt en installeert, waarmee motorrijders kunnen kiezen tussen een krachtige roffel, een subtieler geluid of bijna geen geluid. Hij kreeg als opdracht om te onderzoeken of het roestvrijstaal waaruit de uitlaat is gemaakt, vervangen kon worden door koolstofvezel. Hij pakte dit op een zeer gestructureerde en zelfstandige manier aan.
Op de foto de vier winnaars (vlnr Lara Smit, Daniël Moore, Jaïr Jongsma en Frank Lourens) met NNV-voorzitter Christa Hooijer. De Jong Talent-prijs bestaat behalve de eer uit een geldbedrag van 500 euro.
2024
Drie hbo-studenten, Gwen van Doorn, Ben van Zon en Maureen Geurts werden op vrijdag 12 april tijdens het Congres FYSICA 2024 bij de TU Eindhoven onderscheiden met de NNV-hbo-Jong-Talentprijs 2024. Alledrie hebben in hun derde studiejaar een uitmuntende stage afgerond. De drie hbo-opleidingen Technische Natuurkunde (Fontys, Haagse Hogeschool en Saxion) dragen de studenten voor die naar hun mening voor de prijs in aanmerking komen.
Gwen van Doorn (Haagse Hogeschool, in het midden op de foto) liep stage bij SRON in Leiden. "Daar heeft ze ruis onderzocht in Microwave Kinetic Inductance Detectors (MKIDs). (...) Gwen heeft karakteristieken van de ruis en oorzaken van de ruis onderzocht. Dit bleek uiterst complex te zijn. Gwen voelde zich uitgedaagd, heeft zelfstandig veel ingewikkelde theorie bestudeerd en daardoor goed inzicht gekregen in de natuurkunde. Ze heeft zelfstandig simulaties uitgevoerd, en ze heeft elektrische ruismetingen verricht. De analyse van de meetresultaten was ingewikkeld en heeft ze op een nauwkeurige manier gedaan, met een uitstekende kritische reflectie op haar eigen resultaten."
Ben van Zon (Saxion) deed een stage bij ASML waarover opvallend genoeg geen details mochten worden bekendgemaakt. Maar zijn werk werd beoordeeld met een 10, wat bij ons zeer uitzonderlijk is, aldus teamleider Stefan van Ekeren van Saxion.
Maureen Geurts (Fontys) schreef het rapport Determination of medical tapes properties: Stretch and Peel force. Volgens de laudatio heeft ze "een zeer sterk staaltje verslaglegging laten zien. Ze heeft uitgebreid en diepgaand onderzoek gedaan en ze heeft zeer veel metingen verricht tijdens het praktisch werk. Het verslag is zeer goed leesbaar en de rode draad is duidelijk merkbaar. Maureen heeft een reeds eerder opgezette meetmethode kritisch tegen het licht gehouden en er belangrijke verbeteringen in aangebracht. Ze opereerde zeer proactief en kwam snel tot de essentie van de opdracht."
De ‘NNV hbo Jong Talentprijs’ is in 2018 voor het eerst uitgereikt. De prijs is bedoeld voor uitblinkers in het derde jaar van de opleiding. Met de prijs wil de NNV jonge talenten van de hbo-opleiding Technische Natuurkunde in het zonnetje zetten. Hbo-ers vervullen een belangrijke rol in natuurkundig onderzoek en in het bedrijfsleven. Jaarlijks starten zo’n 300 jongeren de studie technische natuurkunde op één van de vier hbo-instellingen: Saxion, Haagse Hogeschool, Fontys en de Hogeschool van Amsterdam. Omdat de opleiding op de HvA pas net gestart is, hebben zij nog geen studenten in het derde jaar. De drie andere opleidingen selecteren elk een winnaar. De prijs bestaat voor ieder uit een bedrag van € 500 en een oorkonde.
De drie prijswinnaars ontvingen elk 500 euro van de NNV. In de nabije toekomst zal ook een student van de HvA in de prijzen gaan vallen. Op de foto de prijswinnaars samen met NNV-voorzitter Christa Hooijer.