Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Zwaartekrachtsgolven

Visualisatie van zwaartekrachtsgolven. Afbeelding: NASA.

ITER

De bouw van ITER. Foto: ITER Organization.

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

Dubbel vuurwerk

Visualisatie van het dubbele vuurwerk dat in sommige radiostelsels is aangetroffen. Credits: ESA/Carreau.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde

Conferentie ’t Hooft 2019: ‘From weak force to black hole thermodynamics and beyond’

Van donderdag 11 t/m zaterdag 13 juli werd er ter ere van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft een conferentie georganiseerd door de universiteit van Utrecht in samenwerking met de sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde van de NNV. De aanleiding was. dat het dit jaar twintig jaar geleden is dat ‘t Hooft in Stockholm de Nobelprijs voor natuurkunde in ontvangst nam "Voor het ophelderen van de kwantumstructuur van elektrozwakke interacties in de natuurkunde".

Maar ’t Hooft is meer dan zijn Nobelprijs. Naast baanbrekende ontdekkingen in de theoretische natuurkunde heeft hij ook een zeer uitgesproken visie op de filosofie van de natuurkunde: hij verdedigt het standpunt dat de wereld uiteindelijk deterministisch van aard is (en dus dat de quantummechanica slechts een benadering van de werkelijkheid is – een heel goede benadering, dat wel). Voor onze vrije wil, waar filosofen maar niet over uitgepraat raken, is in de natuurkunde volgens ’t Hooft geen plaats.

Er is op de conferentie door grote namen van over de hele wereld gesproken en gedebatteerd over de ontdekkingen van Gerard ’t Hooft en recente ontwikkelingen op dat gebied (denk aan het Higgsdeeltje en zwaartekrachtsgolven). Het bijzondere aan deze conferentie is dat er voorvechters en grondleggers van de meest veelbelovende kandidaten voor een ‘theorie van alles’ aanwezig waren: Gerard ’t Hooft (Standaard Model), Carlo Rovelli (Loop Quantum Gravity), Andrew Strominger (Snaartheorie) en vele anderen – wat ze in Hollywood een ‘all star cast’ zouden noemen.

Gerenommeerde historici en filosofen hebben de natuurkundige ontdekkingen en ontwikkelingen in een bredere context geplaatst. Op speciaal verzoek van Gerard ’t Hooft zijn ook filosofen en natuurkundigen uitgenodigd van wie de ideeën anders zijn dan die van Gerard zelf… dat leverde heel wat discussie op!

Omdat de NNV een substantiele financiele bijdrage leverde aan de conferentie, kost deelname aan de conferentie voor NNV leden geen 100, maar slechts 50 euro. In de avond van zaterdag 13 juli was er de mogelijkheid deel te nemen aan het conferentie-diner.

Bekijk de website voor een volledige sprekerslijst en meer informatie.

Locatie: Universiteit Utrecht, Science Park 

 

Wilt u lid worden van de sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen aan het NNV-bureau.

Voorzitter:
dr. G. Bacciagaluppi
Departement Wiskunde, UU
Buys Ballotgebouw
Princetonplein 5
Room 4.09
3584 CC UTRECHT
tel 030 253 1895/2844

Secretaris: dr. F.J. Benedictus, Utrecht
Bestuursleden: prof.dr. N.P. Landsman (Nijmegen), prof.dr. D.G.B.J. Dieks (Utrecht), dr. J. van Dongen (Amsterdam) en dr. S. de Haro (Amsterdam)