Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Zwaartekrachtsgolven

Visualisatie van zwaartekrachtsgolven. Afbeelding: NASA.

ITER

De bouw van ITER. Foto: ITER Organization.

Digitale informatie

De wereld is omgeven met digitale informatie. Illustratie: Esger Brunner.

Dubbel vuurwerk

Visualisatie van het dubbele vuurwerk dat in sommige radiostelsels is aangetroffen. Credits: ESA/Carreau.

Abacus

Een abacus of telraam is een voorloper van de huidige rekenhulpmiddelen.

Vorige Volgende

Sectie Onderwijs en Communicatie

Wij zijn op zoek naar de natuurkundedocent van het Jaar 2019

Tot 3 december 2018 is het mogelijk om een topdocent te nomineren voor de verkiezing van de Natuurkundedocent van het Jaar 2019. Dit kan door een nominatie van 1 A4 te sturen naar Noortje de Graaf, directeur van de NNV.

Kent u een docent die in staat is om leerlingen te boeien, te inspireren en te motiveren voor het vak natuurkunde? Dan nodigen wij u van harte uit deze docent(e) voor te dragen. De betreffende advertentie is hier te downloaden. Na 3 december selecteert de jury op basis van de nominaties 3 finalisten. Deze finalisten worden vervolgens in een tweede ronde nogmaals beoordeeld, op basis van extra informatie die de indiener van de nominatie aanlevert. Uiteindelijk is op 5 april 2019 de prijsuitreiking op het congres FYSICA te Amsterdam. Naast de eeuwige roem en een certificaat ontvangt de winnaar 1000 euro voor zichzelf, plus 1500 euro voor haar/zijn school.

 

 

Sjaak van Doorn Natuurkundedocent van het Jaar 2018.

Sjaak van Doorn, natuurkundedocent op het Gertrudis College te Roosendaal is tijdens FYSICA uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2018. De jury koos hem uiteindelijk als winnaar uit de groep voorgedragen en zeer inspirerende docenten. Het is voor het vak natuurkunde geweldig dat er zo veel uitmuntende docenten in Nederland zijn.
 
Sjaak van Doorn heeft een uitzonderlijk talent om zijn passie voor natuurkunde met zijn leerlingen te delen en zeer goede (eindexamen)resultaten te behalen. Hij vindt natuurkunde niet “leuk”. Dit is volgens hem een negatieve en passieve beschrijving van een geweldig vak. Hij noemt natuurkunde liever “adembenemend, fantastisch, verbazingwekkend, inspirerend, innovatief, verlichtend, etc.”. Een karakteristieke uitspraak van hem is: “Dit is nou echt een mooie som, een uitdagende som, dat wordt genieten.” Natuurkunde is niet vergevingsgezind, volgens  Sjaak van Doorn. Hij maakt leerlingen van begin af aan duidelijk dat natuurkunde een serieus vak is en dat je hier hard voor moet werken. Om dit om te zetten in resultaten weet hij ook dat een goede band met leerlingen onontbeerlijk is. Bovendien weet hij leerlingen op hun eigen niveau aan te spreken en te stimuleren. Dat hij een goed contact met de leerlingen weet op te bouwen blijkt wel uit het feit dat oud-leerlingen ook jaren later nog contact met hem zoeken om te vertellen hoe het ze vergaan is.
De verkiezing van de ‘Natuurkundedocent van het Jaar’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. De winnaar ontvangt naast de eeuwige roem een geldprijs van 1000 euro. De school waar de docent werkzaam is, ontvangt een bedrag van 1500 euro. 

Eerdere verkiezingen

De afgelopen jaren zijn tot Docent van het Jaar gekozen:
2018 Sjaak van Doorn (Gertrudis College, Roosendaal)
2017 Hans Bruning (Comenius Lyceum Amsterdam)
2016 Saskia Plekkenpol (Griftland College, Soest)
2015 Leo van Dijk (Maaslandcollege, Oss)
2014 Jan van Riswick (Raaijland College, Venray) en Paul de Haas (Kandinsky College, Nijmegen)
2013 Annette de Boer-Arts (Gymnasium Celeanum, Zwolle)
2012 Fons Bleijendaal (Zaanlands Lyceum, Zaandam) en Ton Versteegh (KWC, Culemborg)
2011 Arjan Pruim (Nuborgh College, Elburg)
2010 Giuseppe Salvati (Spinoza Lyceum Amsterdam)
2009 Kirsten Stadermann (Praedinius Gymnasium, Groningen)
2008 Bart van Dalen (Sint Michaël College, Zaandam)
2007 Kees Hooyman (Bonifatius College, Utrecht)
2006 Geen verkiezing
2005 Benno Berendsen (Bonhoeffer College, Enschede)
2004 Wil Schraven (Sint Vitus College, Bussum) - Eervolle vermeldingen Sim Blaauw (Piter Jelles, Leeuwarden) en Johan van Steensel (Calvijn College, Goes)

 

Lid worden van sectie Onderwijs en Communicatie

Wilt u lid worden van de sectie Onderwijs en Communicatie en op de hoogte worden gehouden van de activiteiten? Dat kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar het NNV-bureau.

De Sectie Onderwijs en Communicatie is in 2003 ontstaan door samenvoeging van de Sectie Onderwijs en de Sectie Natuurkunde Practica.

Doel van de sectie is het bevorderen van goed natuurkunde-onderwijs op alle niveaus. De Sectie maakt hiertoe gebruik van kennis en ervaring van alle NNV-leden.

Bestuur:
Erik Woldhuis (SLO, voorzitter)
Wouter van Joolingen
 (UU)
Wilfred van Elsäcker (NVON)
Peter Rennspies (docent)  
Lodewijk Koopman (docent, UU)
Peter Koopmans (docent, uitgever)