Minervaprijs
Oproep voor nominaties Minervaprijs 2024
Wie moet de Minervaprijs 2024 winnen? Het is vanaf vandaag tot en met 1 oktober 2024 mogelijk hiervoor kandidaten te nomineren. Zelfnominaties zijn ook welkom. De Minervaprijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch. Met het uitreiken van de prijs willen de NNV en de DPC (Dutch Physics Council) een bijdrage leveren aan het vergroten van de diversiteit binnen het natuurkundeveld.
De winnaar ontvangt een bedrag van 5000 euro (vrij te besteden) en een beeldje. Kijk hier voor uitgebreidere informatie en de Engelstalige oproep en hier voor het nominatieformulier. Eerdere winnaars zijn hier te vinden.
Talieh Ghiasi wint Minervaprijs 2023
Talieh Ghiasi (Harvard en TU Delft) wint de Minervaprijs 2023. De Minervaprijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch. Talieh blinkt uit in onderzoek en staat in de frontlinie van haar vakgebied en is daarmee dit jaar de terechte winnaar.
Talieh Ghiasi’s baanbrekende onderzoek in spintronics heeft geleid tot aanzienlijke vooruitgang in spingerelateerde functionaliteiten van nanodevices met potentiële toepassingen in toekomstige geheugen- en computersystemen.
Door de eigenschappen van grafeen aan te passen, ontwikkelde ze een nieuwe generatie tweedimensionale spin-logische apparaten waarbij het grafeen zelf elektrische en thermische signalen omzet in spin-informatie. Haar baanbrekende onderzoek, als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen en postdoc aan de TU Delft, omvat verschillende experimentele technieken en heeft een grote impact in het veld. Sinds kort werkt ze als postdoc aan Harvard University met een Rubicon-beurs en daarnaast is ze als gastonderzoeker verbonden aan de TU Delft.
Talieh heeft een sterke passie voor lesgeven en outreach. Naast haar onderzoek gaf ze les en begeleidde ze studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft. Op het gebied van outreach heeft ze een groot aantal interviews afgenomen, verschillende blogposts geschreven en haar onderzoek gecommuniceerd op verschillende wetenschappelijke platforms. Talieh is zeer bedreven in het buiten de gebaande paden treden en succesvol samenwerken met andere groepen in binnen- en buitenland.
Al met al is Talieh Ghiasi een prachtige winnaar van de Minervaprijs 2023. De Minervaprijs is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en de Dutch Physics Council (DPC). Met de Minervaprijs willen beide instanties een positieve bijdrage leveren aan het verhogen van de genderdiversiteit binnen het Nederlandse natuurkundeveld. Aan de prijs is een geldbedrag van € 5000 verbonden. De prijsuitreiking van de NNV/DPC Minervaprijs vond plaats tijdens NWO Physics in januari 2024.
Juryleden Minervaprijs 2023:
- Andrea Baldi (VU) - voorzitter
- Anna von der Heydt (UU)
- Gideon Koekoek (UM)
- Julia Cramer (UL)
- Mireille Claessens (UT)
- Anne-Marije Zwerver - won de Minervaprijs in 2022 (TUD)
- Het nominatieformulier Minervaprijs 2023 (wordversie is op te vragen via directeur@nnv.nl).
- De complete calltekst vindt u hier.
Anne-Marije Zwerver wint Minervaprijs 2022
Dat er veel talent is in het Nederlandse natuurkundeveld bleek ook weer uit de nominaties voor de Minervaprijs 2022. Uitmuntende kandidaten waren voorgedragen en de jury heeft uit de indrukwekkende voordrachten Anne-Marije Zwerver (QuTech, TU Delft) als winnaar geselecteerd. De Minervaprijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch.
De jury was zeer onder de indruk van het werk van Anne-Marije, zowel op het gebied van natuurkunde als op het gebied van outreach, onderwijs en wetenschapscommunicatie. Anne-Marije Zwerver promoveerde in 2022 en heeft als promovendus al flink aan de weg getimmerd. Ze stond aan het hoofd van de metingen van de eerste quantum dot qubits gemaakt in een industriële cleanroom, een prestatie die wereldwijd de krantenkoppen haalde. Ze was ook de eerste die een elektronenspin over meerdere siliciumkwantumdots heen en weer stuurde. In haar promotietijd gaf ze verschillende keren op persoonlijke uitnodiging lezingen op grote conferenties; het feit dat een PhD-student dit soort persoonlijke uitnodigingen ontvangt, is nogal ongebruikelijk.
Anne-Marije heeft ook veel talent voor outreach, onderwijs en wetenschapscommunicatie, waar ze zich met buitengewoon veel enthousiasme voor inzet. Ze gaf reeds een flink aantal interviews voor nationale radio en kranten, podcasts, openbare evenementen, blogposts en daarnaast droeg ze ook bij aan het curriculum van het voortgezet onderwijs. Multitalent Anne-Marije Zwerver is met recht een veelbelovend fysicus te noemen – een mooie winnaar van de Minervaprijs 2022.
De Minervaprijs is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en de Dutch Physics Council (DPC). Met de Minervaprijs willen beide instanties een positieve bijdrage leveren aan het verhogen van de genderdiversiteit binnen het Nederlandse natuurkundeveld. Aan de prijs is een geldbedrag van € 5000 verbonden. De prijsuitreiking van de NNV/DPC Minervaprijs vond plaats tijdens NWO Physics 2023 (4-5 april), waar Anne-Marije ook een lezing over haar werk heeft gegeven.
Anne-Marije Zwerver. Foto: Graphdude/Casimir.
Klik hier voor de Engelstalige tekst over de winnaar van de Minervaprijs 2022 en hier voor de Nederlandstalige pdf.
Eerdere winnaars Minervaprijs:
2021: Wiebke Albrecht en Natalia Chepiga