Activiteiten: September
01 September 2018 t/m 30 September 2018
Expositie Copernicus: de Omwenteling
In 2018 is het 475 jaar geleden dat het revolutionaire boek van Nikolaus Copernicus ‘De revolutionibus orbium coelestium’ (Over de omwenteling der hemellichamen) werd uitgegeven. In de Middeleeuwse kettingbibliotheek in ...
In 2018 is het 475 jaar geleden dat het revolutionaire boek van Nikolaus Copernicus ‘De revolutionibus orbium coelestium’ (Over de omwenteling der hemellichamen) werd uitgegeven. In de Middeleeuwse kettingbibliotheek in de Walburgiskerk, de Librije, ligt de eerste druk van dit boek behoedzaam opgeslagen. Copernicus’ idee dat de aarde om de zon bewoog, gaf het denken in West-Europa een impuls.
Van 7 augustus tot en met 31 oktober is in de Walburgiskerk de expositie Copernicus: de Omwenteling te zien. Deze tentoonstelling toont de omwentelingen en revoluties in de sterrenkunde vanaf het begin der tijden tot het heden. Bezoekers maken een tijdreis vanaf de klassieke oudheid waarin men de aarde als middelpunt van de aarde zag. Vervolgens reis je verder naar de tijd van Copernicus met uitvindingen als de boekdrukkunst, de telescoop en de rol van de kerk, uiteindelijk naar de moderne wetenschap.
Topstuk in de expositie is de eerste druk van de Revolutionibus. In het boek beschrijft Copernicus het heliocentrische wereldmodel: de aarde draait om de zon. Dat model is anders dan het toen algemeen aanvaarde geocentrische model, waar de aarde het middelpunt is. Copernicus werkte jarenlang aan het boek. Het werd pas aan het eind van zijn leven uitgegeven. Het exemplaar in de Librije is een ‘schoon’ exemplaar, dus zonder aantekeningen. Bijzonder gegeven is dat het exemplaar zo uniek blijkt te zijn, dat in de jaren ’60 zelfs Amerika interesse had om het boek van de kerk te kopen. Het echte boek is te fragiel om door te bladeren. De Walburgiskerk heeft daarnaast dan ook een facsimile (een replica). Bezoekers kunnen dit boek doorkijken en de wiskundige tabellen bestuderen.
Copernicus’ deed zijn ‘ontdekking’ vooral met historische bronnen en wiskundige berekeningen. De telescoop was nog niet uitgevonden. In de tentoonstelling komt uitgebreid aan bod hoe sterrenkundig onderzoek door de eeuwen ging en zijn diverse voorbeelden van wetenschappelijke instrumenten, van vroeger tot nu te bekijken. Een uniek stuk is bijvoorbeeld een grote globe uit 1550, van net na Columbus. Bekende verzamelaars en deskundigen, zoals Pier Slump en Henk Nieuwenhuis (oud-conservator van het oudst nog werkende Planetarium, in Franeker) hebben dat weten te realiseren.
Ook aan het dagelijks leven rond 1543 wordt aandacht besteed. Een tijd waarin de belangrijkste wetenschappers in functie waren bij een kerk (inclusief Copernicus), en in Zutphen de zijbeuken en het doopvont van de kerk nog maar 50 jaar jong waren. De maquette van de Walburgiskerk, vervaardigd door Constant Willems, toont dit. Ook wordt er aandacht besteed aan elementen en schilderingen uit de kerk die direct te relateren zijn aan het wereldbeeld dat men toen had.
Met de komst van de moderne wetenschap is er een wereld open gegaan. Tegenwoordig kunnen we planeten zien waarvan we het bestaan nog maar recentelijk weten. Door metershoge foto’s van de nachtelijke hemel, gefotografeerd door Johan van der Wielen en Arnold van Rooij zien we wat Copernicus zag, en wordt het duister bijna tot kunst verheven.
Rondom de expositie organiseert de Walburgiskerk diverse activiteiten. Zo is er op een aantal vrijdagen en zaterdagen een koepelfilm te bekijken. De full dome technologie die daarvoor gebruikt wordt is een indrukwekkend projectiesysteem dat het mogelijk maakt om beelden te projecteren op de oppervlakte van een koepel. Je wordt als het ware ondergedompeld in de film die vertoond wordt.
Voor kinderen is er van alles te beleven. Ze krijgen bij de tentoonstelling een sterrenpaspoort, en kunnen in het kidslab proefjes doen. Ook zijn er workshops. Kijk voor het aanbod en de data op de website.
Bij de expositie is actief samengewerkt met diverse sterrenwachten, die op een aantal dagen demonstraties geven van telescopen, waarbij zonnevlekken en sterren zelf waargenomen kunnen worden. Kijk voor het gehele activiteitenoverzicht op: www.walburgiskerk.nl.
03 September 2018
Science & Cocktails
Locatie: Paradiso, Amsterdam.
Op maandag 3 september start het eerste seizoen van Science & Cocktails in Amsterdam in Paradiso. Professor Robbert Dijkgraaf, de bekende natuur -en wiskundige en voormalige voorzitter van ...
Locatie: Paradiso, Amsterdam.
Op maandag 3 september start het eerste seizoen van Science & Cocktails in Amsterdam in Paradiso. Professor Robbert Dijkgraaf, de bekende natuur -en wiskundige en voormalige voorzitter van de KNAW, zal spreken over de Snaartheorie, gecombineerd met live muziek en speciaal ontworpen cocktails.
Science & Cocktails is een platform voor wetenschap en entertainment dat in 2009 in Kopenhagen is opgezet. Het idee is om zo wetenschap een stuk toegankelijker te maken voor een breder publiek. De organisatie bestaat uit een groep van jonge academici in verschillende disciplines, en is non-profit.
Voor studenten is er een speciale ticket-prijs van 5 euro, dit geldt ook voor stadspashouders.
Voor tickets: www.paradiso.nl
Voor info over de spreker: www.scienceandcocktails.org/ams
10 September 2018 t/m 11 September 2018
Quantum Optics 2018
Quantum Optics 2018 conference is going to get you inspired beyond your wits and head to a new destination to encounter your creative circuit. The goal of Quantum Optics 2018 ...
Quantum Optics 2018 conference is going to get you inspired beyond your wits and head to a new destination to encounter your creative circuit. The goal of Quantum Optics 2018 is to create radicle change through implementing lean methodologies in quantum realm.
Conference takes on a new theme,” Towards full stack of Computing and Optical Science in the Quantum era” this year.
We warmly welcome to the conference and would like to see all your staff whom you think will be an appropriate addition to the meeting. Kindly forward this information to the department level.
Kindly let us know the status so that we can update you with further details regarding conference Contact: quantumoptics@annualconferences.org
You can have a look at the conference deliberations and topics through https://quantumoptics.physicsmeeting.com/
Feel free to contact us if you do have any queries. We shall be glad to assist you.
25 September 2018 t/m 26 September 2018
42th annual meeting NNV AMO
the Division Atomic, Molecular and Optical Physics annual meeting will be held on 25 and 26 September 2018 at the conference center "de Werelt" at Lunteren.
A two day program ...
the Division Atomic, Molecular and Optical Physics annual meeting will be held on 25 and 26 September 2018 at the conference center "de Werelt" at Lunteren.
A two day program of lectures, posters, and informal discussions.
The main objective of this meeting is for all research groups related to have a chance to present the progress in their field of research, and to broaden the scientific horizon.
for more information: http://www.ru.nl/amolunteren