Amsterdams Zeemanlab wordt EPS Historic Site
Het voormalige Zeemanlaboratorium aan de Plantage Muidergracht 4 in Amsterdam behoort tot de EPS Historic Sites. De benoeming is een mooie erkenning voor het lab waar prachtig natuurkunde-onderzoek is uitgevoerd. Het gebouw werd, nadat het was afgestoten door de UvA, omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2001 is het lab tot Rijksmonument uitgeroepen. Het initiatief om het Zeemanlab tot EPS Historic Site uit te laten roepen is genomen door de NNV-sectie geschiedenis en grondslagen als activiteit in het NNV-jubileumjaar 2021.
Op 25 mei 2022, de verjaardag van Pieter Zeeman, werd de plaquette op het gebouw door voormalig EPS-voorzitter Petra Rudolf onthuld. Daarmee is het de vierde EPS Historic Site in Nederland, na het Kamerlingh Onnes Laboratorium in Leiden, het NatLab in Eindhoven en Sonnenborgh in Utrecht. De EPS kent dit predicaat toe aan plekken die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de natuurkunde. Het Zeemanlab werd in 1923 geopend aan de Plantage Muidergracht 4 te Amsterdam, het was speciaal ingericht voor experimenten die werden uitgevoerd in de groep van Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman. Tegenwoordig wordt het gebouw bewoond, het lab is omgebouwd tot enkele appartementen. De onthulling stond eigenlijk gepland in 2021 in het kader van 100 jaar NNV, maar moest wegens corona worden uitgesteld tot in 2022.
Medewerkers van het huidige Van der Waals-Zeemanlab van de UvA hebben een filmpje gemaakt over hoe actueel het werk van Zeeman nu nog steeds is.
In deze film komt Zeeman ook volop aan bod.
De plaquette op het voormalige Zeemanlab.
Petra Rudolf onthult de plaquette.
De gevel van het voormalige Zeemanlab met de karakteristieke elementen.