Artikel
NNV: Bezuinigingen wetenschap ondergraven Nederlandse welvaart
Gepubliceerd: 1 April 2025 09:35
Bijna 50 medewerkers van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente kregen in februari te horen dat zij werden ontslagen. Complete vakgroepen worden opgeheven in een reorganisatie vanwege teruglopende budgetten.
In heel Nederland hebben hogescholen en universiteiten te maken met vergelijkbare uitdagingen. Terwijl het Draghi-rapport van de Europese Commissie benadrukt dat grote investeringen nodig zijn om het concurrentievermogen en de innovatiecapaciteit van Europa op peil te houden, komt er in Nederland een landelijke bezuiniging aan van minimaal een half miljard euro, naast het schrappen van de sectorplannen en het nationaal groeifonds.
Dit heeft het financieel perspectief van met name natuurkunde faculteiten diepgaand verschraald. Het bestuur van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de maatregelen, die maken dat er voor veel minder academisch personeel ruimte is op de universiteiten. Op hun beurt leidt dat tot druk op de kwaliteit van de opleidingen van nieuwe generaties fysici, vermindering van de hoeveelheid onderzoek die we binnen Nederland doen, en daarmee aantasting van de kennispositie van Nederland. De bezuinigingen lijken te worden doorgevoerd zonder oog voor de negatieve gevolgen voor onze kenniseconomie en daarmee voor onze welvaart op langere termijn.
Natuurkundigen leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Ze zijn de motor achter een wereldwijd vermaard bedrijf als ASML. Ze hebben kennis die cruciaal is voor grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Niet alleen op het gebied van high-tech, maar ook energie, klimaat, milieu en defensie. Fysici worden met open armen ontvangen in tal van andere takken van het bedrijfsleven, vanwege hun kennis op het gebied van data-analyse en probleemoplossend vermogen. Door het wetenschappelijk onderzoek uit te hollen zoals nu gebeurt bij natuurkunde en andere vakgebieden (zoals bijvoorbeeld de chemie), zullen we op termijn cruciale kennis en ervaring kwijtraken, met alle gevolgen voor onze economie en de zelfstandigheid van Nederland en Europa.
De NNV roept beleidsmakers op om de huidige negatieve trend te keren en met plannen voor duurzame financiering en stimulering van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs te komen.
Natuurkundigen zijn nodig als basis voor onze toekomstige welvaart, soevereiniteit en bestaanszekerheid.
Namens Algemeen Bestuur NNV,
Christa Hooijer, Voorzitter
(photo Daniele Pugliesi, Wikimedia Commons)