Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Zorgen studenten Physica over langstudeerboete

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Artikel

Zorgen studenten Physica over langstudeerboete

Gepubliceerd: 27 September 2024 15:39

De plannen van het kabinet om een langstudeerboete te (her)introduceren kwam als een grote verrassing voor veel studenten. Het plan om elke student die langer dan één jaar studie-uitloop heeft een boete te geven van €3000,- klinkt voor het kabinet aantrekkelijk. Het zou naar schatting 94.000 studenten betreffen, wat een kleine 282 miljoen euro zou opleveren, bovenop het jaarlijks stijgende collegegeld.

Echter, hier zitten verregaande gevolgen aan voor deze studenten. Een niet behaald tentamen kan nu een prijskaartje van een extra €3000,- hebben, wat de druk enorm laat toenemen voor een al stressvol moment. Dit zal een grote impact hebben op het welzijn van studenten en de motivatie om te studeren.

Studieverenigingen

Kort na het bekendmaken van het hoofdlijnenakkoord ondertekenden verschillende organisaties de brandbrief van drie partijen van de Delftse studentenraad: Oras, Lijst Bèta en Dé Partij. Hierin wordt ook gesproken over het welzijn van studenten, van wie een groot deel al veel studiestress ervaart, maar ook de financiële toegankelijkheid van studeren en de verlaging van het animo om verschillende functies aan te gaan, zoals een medezeggenschaps- of bestuursfunctie.

Dit laatste baart ons, Studenten Physica in Nederland, bijzonder grote zorgen. Studieverenigingen zijn een belangrijk onderdeel van het studiestudentenleven. Het verzorgen van de boeken, het begeleiden van nieuwe studenten, het creëren van een gezellige sfeer binnen de studie, het organiseren van activiteiten als een symposium en studiereizen naar het buitenland, dit zijn allemaal niet te missen toevoegingen op de studie die studieverenigingen kunnen leveren. Zonder een bestuur kan een studievereniging niet bestaan.

Natuur- en Sterrenkundestudenten disproportioneel getroffen

Naar ons inzien zal deze maatregel de Natuur- en Sterrenkundestudenten disproportioneel treffen. Cijfers van de Nationale Studenten Enquête laten zien dat, gemiddeld genomen binnen de (Technische) Natuur- en/of Sterrenkunde studies in het land, maar 66% van de eerstejaarsstudenten direct doorstromen naar het tweede jaar en nog geen 40% binnen vier jaar hun bachelor heeft behaald. Dit betekent dat 60% van de Natuur- en Sterrenkundestudenten door deze maatregel getroffen gaat worden.

Onder deze 60% zitten doorgaans niet de eeuwige studenten en levensgenieters, deze studies staan bekend om de moeilijkheid. Er zijn veel contacturen, waarna er nog huiswerk gemaakt moet worden en het meer dan eens voorkomt dat een hoorcollege herzien moet worden om het echt te begrijpen. Veel studenten lopen studievertraging op, niet door te veel tijd te spenderen in de kroeg, maar omdat er een vak niet gehaald wordt. Of omdat ze voor hun eigen welzijn moeten kiezen en de laatste twee jaar van de bachelor spreiden over drie jaar, anders is de studie niet vol te houden.

Op geen enkele plek in Nederland behaalt meer dan 50% van de studenten binnen vier jaar hun bachelor. Onze oproep aan het kabinet is dan ook om de situatie van de Natuurkunde- en Sterrenkundestudenten ter harte te nemen en de langstudeerboete te heroverwegen.

Myrdhin van der Zwet

Voorzitter Studenten Physica in Nederland