Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Lezing: Meten aan de grenzen van weten

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Artikel

Lezing: Meten aan de grenzen van weten

Gepubliceerd: 16 September 2024 13:03

In hoeverre begrijpen wij de wereld om ons heen? Hoe kan het dat we enerzijds alles tot in de details begrijpen en anderzijds er op een globale schaal volledig naast lijken te zitten? Daarover gaat de lezing van Steven Hoekstra van de Rijksuniversiteit Groningen op 8 oktober 2024 in bibliotheek het Eemhuis in Amersfoort.

Het is een bijzondere tegenstelling. De moderne natuurkunde kan vrijwel elk experiment op aarde beschrijven met een precisie van vele cijfers achter de komma. Tegelijkertijd vertoont het meest complete natuurkundige model van ons universum grote hiaten en kunnen we zelfs het bestaan van de materie waaruit wij zelf zijn opgebouwd niet verklaren.  

Lange tijd is het antwoord op de vragen naar de bouwstenen en de structuur van het heelal gezocht in steeds grotere experimenten, waar in ondergrondse tunnels kerndeeltjes op elkaar botsen met waanzinnig hoge energie. Maar nu nieuwe inzichten uitblijven, is er in het wetenschappelijk onderzoek een beweging ontstaan om in slimme kleinschalige experimenten met grote gevoeligheid ons begrip van de natuurkunde te testen. Door het combineren van laserlicht met de bijzondere eigenschappen van de kwantummechanica kunnen metingen preciezer worden gedaan dan ooit. Kunnen we ons universum volledig begrijpen als we voorbij het 30ste cijfer achter de komma kunnen meten?

Steven Hoekstra promoveerde in 2005 in de atoomfysica aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over laserkoeling van atomen. Vervolgens deed hij onderzoek naar koude moleculen aan het Max-Planck Instituut voor Fysische Chemie in Berlijn als postdoc en groepsleider. Sinds 2010 is hij terug aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij een onderzoeksgroep leidt die onderzoek doet naar fundamentele natuurkunde door middel van precisiemetingen van moleculen.

De lezing is op dinsdag 8 oktober 2024 van 19.30 tot 21 uur in Bibliotheek Eemland, Eemplein 71, 3812 EA Amersfoort. Toegang is gratis, aanmelden kan hier.