Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Actieweek voor betekenisvol bètaonderwijs

Word ook lid!

Natuurkundige? Dan word je natuurlijk lid van de NNV.

Waanzinnige zintuigen

Bestel deze waanzinnig mooie en leerzame poster over de bijzondere zintuigen van dieren! Voor in het klaslokaal of gewoon thuis. De poster laat zien hoe hommels het elektrische veld van bloemen kunnen waarnemen, wat ze helpt bij het herkennen van bloemen. Dolfijnen kunnen voorwerpen die ze voor het eerst tegenkomen via echolocatie later op een televisiescherm herkennen. En zo zijn er veel meer voorbeelden. De poster is in A1- en A2-formaat te bestellen door een mail te sturen naar bureau@nnv.nl. U betaalt alleen de verzendkosten.

Kwartet

Ons prachtige 'Grote-duik-in-de-wereld-van-de-Natuurkundekwartet', bestel het ook!

Vorige Volgende

Artikel

Actieweek voor betekenisvol bètaonderwijs

Gepubliceerd: 30 September 2024 16:24

In de week van maandag 7 oktober gaat de landelijke campagne 'Tijd voor betekenisvol bètaonderwijs' van start. De campagne moet ervoor zorgen dat de Tweede Kamer, in het debat van 16 oktober, kiest voor behoud van lesuren in de bètavakken.

De actieweek draait om alle bètavakken, maar om hier te focussen op natuurkunde: dit vak ligt aan de basis van het begrip van veel maatschappelijke problemen en is de basis voor de veelal technologische oplossingen. Denk hierbij aan klimaatverandering, de energietransitie en duurzame productie en consumptie. Door deze thema's te koppelen aan de bijbehorende natuurkunde krijgen leerlingen veel meer inzicht in en kennis over de uitdagingen die voor ons liggen. Wat zegt de wetenschap hierover en welke kennis kan bijdragen aan de oplossing? Waarderen én oordelen op basis van vakkennis.

En basisvaardigheden in de natuurkunde betekent meer: natuurkunde levert ook een belangrijke bijdrage aan de breder inzetbare vaardigheden zoals het kritisch omgaan met gegevens, het opzetten van redenering, uitvoeren van berekeningen, statistisch relevant werken en dit alles in vaak digitale omgevingen. Werken in context is belangrijk bij het echt goed bijbrengen van deze vaardigheden. Natuurkunde geeft kracht aan de basisvaardigheden!

De actieweek van 7 tot 11 oktober vindt plaats rond het NVON-congres (op 9 oktober). Geheel in stijl is een formule opgesteld die laat zien dat de vier basisvaardigheden (4V) plus bèta (vakinhoud) = oneindig veel meer betekenis hebben.