Artikel
Profielwerkstukreis: Kernfysica en kaasfondue
Gepubliceerd: 17 October 2024 11:47
Ook dit jaar vond begin oktober de PWS-reis naar het CERN plaats. Onder de bezielende leiding van Maarten (CERN) en Marcel (NNV) werden 3 docenten en 19 leerlingen ondergedompeld in walhalla van de natuurkunde, het CERN in Genève. Een verslag van begeleider Wichert Ramon.
Deeltjesfysica was niet het enige waar we veel kennis over opdeden. Cryogenics, supergeleiding, Zwitserse kaasfondue, informatica, kernfysica, antimatter, detectortechnologie en experimenten met de TIMEPIX deeltjes detector als afsluiter maakte de studiereis voor alle deelnemers zeer de moeite waard.
De sprekers werden na hun presentatie vaak bevraagd door leerlingen die hun profielwerkstuk over hetzelfde of een aanverwant onderwerp doen. Daar ontstonden interessante en geanimeerde gesprekken over allerlei natuurkundige onderwerpen. Daarnaast werden emailadressen uitgewisseld zodat mensen later in het proces van het PWS eventueel contact konden leggen. Naast het inhoudelijke deel van de excursie kregen we door een heel aantal bezoeken aan verschillende locaties op het CERN-complex een goed beeld van hoe hier met zoveel disciplines en nationaliteiten wordt samengewerkt aan het grootste natuurkundige experiment van de wereld.
Dat de leerlingen een goede tijd hebben gehad blijkt wel aan de hand van de volgende uitspraken die zij op de terugreis naar Nederland schreven in de gemeenschappelijke app-groep:
Kenza schreef: "Ik vond het leukste onderdeel, het bezoeken van de antimatter factory. Ik vond het een erg bijzondere ervaring om de fabriek door te lopen met een gids, die ook nog eens goede uitleg geeft! Verder vind ik het erg goed dat er onderzoek gedaan wordt naar antimaterie, het blijft namelijk wel een van de grotere vraagstukken van het universum."
Alex schreef: "Ik vond de presentatie van Steven over programmeren interessant, omdat dat binnen mijn interesses ligt."
Navy schreef: "De LHCb-presentatie bij CERN was bijzonder fascinerend. De diepgaande analyses van materie-antimaterie-asymmetrie onthulden complexe deeltjesmechanismen. De combinatie van geavanceerde technologie en internationale samenwerking illustreerde de impact van deze experimenten op ons begrip van het universum."
Teun schreef: "Ik vond het echt geweldig, dus hier een mooie samenvattingachtig iets: Het leukste experiment vond ik wel Alice, met die grote tunnel naar beneden, het leukste praatje sowieso die van die LHCb, hij wist alle vragen van Navy goed te beantwoorden, dus ik vond het wel interessant."